Voorwoord

 

Hay Wijnhoven is beeldend kunstenaar, insectenkenner en schrijver. Dat hij alles weet van hooiwagens en pissebedden toont dat hij oog voor details heeft. Dat hij kan tekenen en beeldhouwen bewijst dat hij weet wat vorm is. In zijn gedichten komt alles bij elkaar. Vanuit het perspectief van een kind verbeeldt Hay Wijnhoven volwassen gevoelens en observaties. Met humor en speelse taalvondsten schept hij een eigen wereld waar kinderen en volwassenen zo naar binnen mogen. Grote en kleine mensen lijken soms te botsen, maar in wezen hebben ze dezelfde verlangens, angsten en problemen. Zelfs de dingen doen mee in deze wereld van gedeelde emoties.

Kinderen die deze gedichten lezen, zullen meer gaan begrijpen van volwassenen. En volwassenen die deze gedichten lezen, zullen meer gaan begrijpen van kinderen. En samen begrijpen ze de dingen en het leven wat beter, ook omdat er altijd wel wat te lachen valt, zelfs als de werkelijkheid soms droevig is.

 

Bart Drost is beeldend kunstenaar. Hij maakte aansprekende tekeningen die naast de gedichten een eigen leven leiden. Je zou ze zo aan de muur willen hangen.

 

De tekeningen en de gedichten zijn samen meer dan zonder elkaar. Dat maakt dat je deze bundel steeds opnieuw kunt lezen en bekijken, van je 8ste tot je 88ste.

 

Cees van der Pluijm

 

Sommige mensen gaan al zingend door het leven. Andere al dansend. Ze kunnen het niet laten.

Bart Drost gaat al tekenend door het leven. Met een grote glimlach – ‘Geef Bartje een stift en ‘hop daar gaat ie!’ zei zijn moeder al. Daar is weinig aan veranderd. Doek of papier zijn niet eens nodig.

Zijn verbeelding lijkt veel op de werkelijkheid. Een werkelijkheid gezien door een zeer aparte bril, die hij mij – kijker – eventjes leent. En ja, het leven om me heen is een wereld zoals ik mij die herinner van vroeger, toen ik zelf nog met een stift krabbelde op alles wat los en vast zat.

 

Eric de Kuyper