In oktober 2010 hebben Jan en ik rondgereisd door de Rif, het noordelijke berggebied in Marokko waar het merendeel van “onze” Marokkanen vandaan komt. Het was in allerlei opzichten een geweldige ervaring, we hebben veel gezien en veel bijzondere mensen ontmoet.

Mede dankzij een bijdrage van de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting (UES) was het mogelijk om in de Rif hooiwagens te verzamelen. Het bleek lastig om geschikte biotopen te vinden, maar toch heb ik een behoorlijke hoeveelheid materiaal verzameld, van erg interessante families. Een of meer soorten zijn waarschijnlijk nieuw voor de wetenschap! Dit moet nog geanalyseerd worden. Het materiaal gaat naar Prof. Jochen Martens (zoologisch Instituut in Mainz) en naar Axel Schönhofer (San Diego State University, USA) voor verder morfologisch en genetisch onderzoek.

Een van de doelen was om een hooiwagen te vinden die zich sinds een paar jaar in Europa sterk uitbreidt, die nog niet benoemd kon worden en die vermoedelijk uit Spanje, Portugal of Noord-Afrika afkomstig is. Het toeval wilde dat ik een week voor ons vertrek foto’s en materiaal onder ogen kreeg (met veel dank aan Joost Vogels!) afkomstig uit de Serra da Estrela (Portugal), exact overeenkomend met de onbekende soort! Dus op de terugweg zijn we ook in de Serra da Estrela langs gegaan. Met succes!

In Marokko hebben we journaliste Sietske de Boer ontmoet. Zij woont al jaren in Al Hoceima, aan de noordkust. In het schitterende natuurpark hebben we met ons drieën gewandeld. Sietske heeft van mijn zoektocht naar hooiwagens een radioreportage gemaakt die zondag 24 oktober uitgezonden wordt door Vara Vroege Vogels (Radio 1).